Cele mai bune carti, articole si resurse despre bitcoin si Cryptocurrencies

0
3225

Lucrez de cateva zile la un articol despre bitcoin. Pentru ca imi doresc sa fie cel mai complet articol scris in limba romana ( desi va iesi o roengleza cel mai probabil) despre subiectul in cauza, va mai dura. Late edit: a fost publicat ūüôā

Pana atunci vreau sa creez o postare forever in-progress despre resursele cele mai interesante pe care lumea le poate consulta. Nu voi adauga aici decat cartile si articolele pe care eu insumi le-am parcurs ( fie pentru propriile mele cunostiinte fie pentru articolul despre miturile si promisiunile bitcoinului aparut in Revista Biz) si le-am gasit a fi utile. La fel, am sa incerc sa mentin numarul resurselor la un nivel rezonabil pentru a nu crea mai mult haos si confuzie.

Stiu cam cat de complicat mi-a fost mie sa-mi creez un framework de documentare asa ca sper sa fie de folos atat celor care sunt informati despre subiect, dar mai ales celor care cauta sa inteleaga fenomenul si nu stiu de unde sa apuce firul.

Carti:

 1. Digital Gold: Bitcoin and the Inside Story of the Misfits and Millionaires Trying to Reinvent Money by Nathaniel Popper – O incursiune fascinanta in urcusurile si coborasurile lumii Crypto. O poveste minunata.
 2. The Internet of Money by Andreas M. Antonopoulos – vol 1 & 2 – O serie de eseuri foarte interesante ale un.
 3. The Bitcoin Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking by Saifedean Ammous – Poate cel mai complet manifest al “Bitcoin maximalism-ului”. Nu sunt de acord cu multe din teoriile autorului, dar cartea este foarte bine scrisa si documentata.
 4. Cryptoassets: The Innovative Investor’s Guide to Bitcoin and Beyond by Chris Burniske – Putin depasita de vremuri ( ar fi si greu sa nu fie avand in vedere rapiditatea cu care lucrurile se schimba in mediul crypto), dar foarte utila pentru un incepator.
 5. The Book Of Satoshi: The Collected Writings of Bitcoin Creator Satoshi Nakamoto by Phil Champagne – Putin mai tehnica, dar edificatoare pentru intelegerea mentalitatii si gandirii primilor early adopters. E interesant de vazut de asemenea cum o mana de oameni au contribuit la rezolvarea unor probleme ( evitarea “double spending-ului” de exemplu) care ii macinau pe cypherpunks de ani si ani.
 6. Mastering Ethereum¬†by Andreas M. Antonopoulos and Gavin Wood –¬†Ethereum e un actor principal in povestea crypto iar cartea asta clarifica o suma de aspecte interesante despre a doua (la ora scrierii articolului astuia) cea mai importanta crypto moneda.
 7. Cypherpunks: Freedom and the Future of the Internet by Julian Assange – Mai putin despre crypto, mai mult despre mentalitatea celor care s-au incapatabat sa faca lumea mai buna in ciuda tuturor obstacolelor, aici incluzandu-i si pe cei care au contribuit la aparitia si expansiunea bitcoin-ului.
 8. What Has Government Done to Our Money?” by Murray Rothbard – La fel, nu e despre crypto, dar e un manifest care clarifica de ce a fost si este necesara aparitia bitcoinului ca alternativa la banii tipariti de guverne. Must-read pentru orice libertarian care se respecta.

 

Articole:

 1. https://medium.com/mit-technology-review/what-is-a-blockchain-9faa44b32693 Un articol complet despre ce este de fapt blockchain-ul, cum functioneaza si la ce ajuta.
 2. https://medium.com/@BlockchainEng/introduction-to-blockchain-engineering-ethereum-development-resources-a83e7db2ea76 pe aceeasi directia, ceva mai tehnic.
 3. https://hackernoon.com/worlds-troubled-financial-past-brought-us-bitcoin-and-cryptos-what-now-68ce177b8e43 un foarte bun articol introductiv.
 4. ¬†https://medium.com/@vijayboyapati/the-bullish-case-for-bitcoin-6ecc8bdecc1 Argumente solide pentru ca Bitcoin sa devina “a store of value” asset, asemanator aurului.
 5.  https://medium.com/devery-io/devery-united-nations-world-food-programme-use-blockchain-to-ensure-the-safe-delivery-of-food-to-acd6a5037123 РCateva dintre posibile viitoare si actuale utilizari ale tehnologiei block-chain.
 6. https://medium.com/loom-network/understanding-blockchain-fundamentals-part-2-proof-of-work-proof-of-stake-b6ae907c7edb – Pe scurt despre Proof-of-work and Proof-of-Stake cele mai populare modalitati de validare a blocurilor.
 7. https://www.lykke.com/city/blog/59ru-sergey Un articol care vine cu raspunsuri la o buna parte din intrebarile pe care cei mai multi oameni le au despre Cryptocurrency si bitcoin.
 8. https://www.recode.net/2017/9/19/16243110/initial-coin-offering-ico-explained-what-is-money-bitcoin-digital-currency Pe scurt si cu cateva omisiuni despre ce sunt Initial Coin Offerins ( ICOs) metoda revolutionara prin care diferite metode au acumulat finantari de anvergura celor primite de start-upuri de la Venture Capitalists.
 9. https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2016/05/27/how-blockchain-technology-could-change-the-world/#28c22196725b  РConcepte explicate clar ( Distributed ledger, Smart contracts) pentru o mai buna intelegere.
 10. https://hackernoon.com/popular-use-cases-of-blockchain-technology-you-need-to-know-df4e1905d373 – Un articol foarte bun despre principalele domenii in care tehnologia blockchain poate fi utilizata cu succes.
 11. https://btcmanager.com/african-startups-leverage-blockchain-tech-tackling-land-fraud – Cum poate fi utilizat blockchain-ul in domeniul funciar.
 12. https://viral.media.mit.edu/pub/medrec – Cum poate fi utilizat blockchain-ul in domeniul medical.

 

Cele mai bune canale Youtube cu si despre crypto:

 1. Andreas Antonopoulos 
 2. Data Dash
 3. Coin Mastery 
 4. Crypto Lark
 5. Box Mining

 

Cele mai importante site-uri de stiri din strainatate:

 1. Coin Telegraph
 2. Coin Desk
 3. News BTC
 4. Crypto Globe
 5. Global Coin Report

 

Cele mai bune locuri din care poti cumpara bitcoin ca roman:

 1. Coinflux – De departe cei mai buni atat in ceea ce priveste preturile cat si support-ul.
 2. Bitcoinromania – Ok, dar nu se ridica la nivelul primilor. Avantajul e ca au bancomate prin mai multe orase si ca ofera plati prin Smith & Smith as well.

 

Cele mai bune locuri din care poti cumpara bitcoin si alte cryptos daca locuiesti in strainatate:

 1. Litebit.eu РFoarte buni. Oferta variata, servicii excelente.
 2. Cex.io РPreturi ceva mai mari dar poti cumpara direct cu cardul.
 3. Coinbase РCei mai populari, mai ales in US, dar au un numar limitat de tari pe care le accepta.

 

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau