Cele mai bune 20 de carti despre antreprenoriat

0
1453

Partea frumoasa a scrisului despre antreprenoriat e ca nu o poti face decat din experienta. Daca recurgi doar la ce ai citit sau ai auzit pe la altii, asemenea proverbului “subtilii se simt intre ei”, cei din domeniu te demasca imediat. Ii poti pacali pe cei “din afara” sau pe cei care sunt la inceput, dar nu si pe “rechini”.

Partea mai putin frumoasa este ca atunci cand iti incepi aventura esti fie paralizat de spaima ca nu stii nimic fie de-o ignoranta totala si consideri ca totul e pe baza de “feeling” si, eventual, “scoala vietii”. Nu ai nici cea mai vaga idee la cat de multe va trebui sa renunti pentru a reusi, cat de mult ti se vor schimba relatiile cu cei din jur si cate decizii la limita va trebui sa iei.

Am avut norocul sa am oameni in jurul meu care sa fie hardcore readers si care sa aiba rabdarea de a uni punctele pentru mine la o varsta cand vrei ca totul sa se intample cat mai repede si la dimensiuni gigantice daca se poate. Mi-am dat seama, nu usor, ca poti castiga mult timp invatand din erorile altora, din povestile lor de succes, dar mai ales din “mindsetul” pe care l-au construit in timp.

 

Dupa ce am pus business-ul pe picioare, pe masura ce timpul trecea mi-am dat seama ca e un joc mai degraba mental decat orice altceva si pentru ca am vrut sa fac ecuatia cat se poate de simpla am redus-o la: asigura-te ca inveti mai repede decat oricine din jurul tau. Asta e motivul pentru care, alaturi de o parte din cei cu care lucrez zi de zi, am inceput aventura cititului si a facutului de notite din ceea ce citim. In ultimii 3 ani am strans ideile principale din peste 400 de carti, multe din ele de business sau cu legaturi tangentiale cu business-ul. A fost si inca este un “edge” imens pentru noi.

Lista de mai jos e foarte, foarte subiectiva. Titlurile sunt in engleza ( Kindle-ul sa traiasca!), dar majoritatea stiu ca sunt traduse si in romana, cu precadere la Publica.  Nu e un clasament, dar “Principles” e poate cea mai buna carte din istoria scriiturii despre antreprenoriat. Nu intru in detalii la fiecare pentru ca imi propun ca in saptamanile urmatoare sa scriu despre majoritatea.

1. Principles: Life and Work by Ray Dalio

2. Ego is the enemy by Ryan Holiday 

3. Innovators Dilemma by Clayton Christiansen

4. Leaders eat last by Simon Sinek

5. Disrupt Yourself by Jay Samit 

6. Smarter, Faster, Better: The Secrets of Being Productive by Charles Duhigg

7. The Icarus Deception by Seth Godin

8. The Magic of thinking Big by Daniel Schwartz

9. The Power of Habit by Charles Duhigg

10. The seven habits of highly effective people by Stephen R Covey

11. The six pillars of self-esteem by Nathaniel Branden

12. The Structure of Scientific Revolutions by Thomas Kuhn

13. Thinking, fast and slow by Daniel Kahneman

14. Win forever by Peter Carroll

15. Zero to One by Peter Thiel

16. Mindset by Carol Dweck

17. GRIT by Angela Duckworth

18. Influence: The Psychology of Persuasion by Robert Cialdini

19. The 5 Seconds rule by Mel Robins

20. The Ultra Mindset by Travis Macy

 

 

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau